Jambon en croûte, sucré - salé





Apicius, De re coquinaria, VII, IX

Perna: Pernam, ubi eam cum caricis plurimis elixaveris et tribus lauri foliis; detracta cute, tessellatim incidis et melle complebis. Deinde farinam oleo subactam conteres et ei corium reddis ut, cum farina cocta fuerit, eximas furno ut est, et inferes.
Pernae cocturam: ex aqua cum Caricis cocta simpliciter, ut solet, inlata cum buccellis, caroeno vel condito. Melius, si cum musteis.



buccella, ae, f: bouchée, morceau (de pain)
carica, ae, f: figue sèche
caroenus, i, n: vin doux
conditus, a, um: assaisonné
contero,is, ere, trivi, tritum: pétrir
coquo, is, ere, coxi, coctum: cuire
corium, ii, n : peau
cutis, is, f: peau
deinde: ensuite
detraho, is, ere, detraxi, detractum: ôter, senlever
compleo, es, ere, complevi, completum: remplir
elixo, as, avi, atum, are : faire bouillir
eximo, is, ere, exemi, exemptum : ôter, enlever
folium, ii, n: feuille
furnus, i, m: four
incido, is, ere, incidi, incisum: entailler, inciser









infero, fers, ferre, intuli, illatum (ou inlatum): servir (à table)
laurus, i, f : laurier (attention: il s'agit de laurier-sauce; les autres, le laurier tin ou le laurier rose, ne sont pas comestibles!)
mel, mellis, n : miel
melior, us (comparatif de bonus): meilleur
musteus, a, um: petit pain au moût
oleum, i, n: huile.
perna, ae, f: jambon
plurimus, a, um : en très grand nombre, beaucoup de
reddo, is, ere, reddidi, redditum: rendre
simpliciter: simplement, sans apprêt
soleo, es, ere, solitus sum : être habituel
subigo, is, ere, subegi, subactum : mélanger
tessellatim: en carré
tres, tria : trois







retour